Pazartesi, Ağustos 10, 2009

TRT ve Reyting-2 ( Cumhuriyet ve Haber-Sen)

Bu arada konuyla ilgili Cumhuriyet'te Selda Güneysu imzalı bir haber-yorum (aşağıda) yayınlandı. Haberde sayın Güneysu'nun konuyla ilgili sadece Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı'nın yorumlarına yer vermesi oldukça düşündürücüydü. Bu durum, sayın Güneysu'nun niyeti dışında hiçbir şeyi desteklemiyor. Çünkü sayın Yılbaşı'nın demeçleri tam bir talihsizlik. Bu tür arkadaşlarımızın temsil ettiği kurumları ve buraya üye kişilerin bilgi düzeylerini düşürmemeli. Ayrıca Cumhuriyet'in bu tür arkadaşlara, yorumlarını destekler konuşmalar yapsalarda imkan vermemesi gerekmez mi ? Bakarmısınız söylediklerine;

Uzun zamandır AGB'nin reyting ölçümlerinden şikayetçi olan TRT Genel Müdürlüğü, yayınlarının reytingini ölçmek için bir şirket kurulması amacıyla ihale açtı.

TRT Genel Müdürlüğü, internet sitesinde yayımladığı ihale sözleşmesi ile kurum yayınlarının reytinginin ölçülmesi için bir şirket kurulacağını duyurdu. İhale sözleşmesinde yer alan“İhale bedelinin yüzde 50’si ihaleyi alan şirkete peşin verilir” hükmü de kamu hizmeti yayıncılığı yapan TRT’nin kaynaklarının ne şekilde harcandığı sorusunu akıllara getirdi. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, 18 Ocak tarihinde AKP’ye yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesine verdiği bir demeçte, “reyting ölçümlerine itiraz ettiklerini” dile getirmişti. TRT’nin kurduğu yeni reyting ölçüm şirketi ile 15 ilde 2 bin 684 denek ile ölçüm yapılacak.

‘Yasamızda yok’

Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı, “TRT yönetimi halkın parasını har vurup harman savurmaya devam ediyor. Her yayın kuruluşunun kendi reytingini ölçtürdüğü görülmüş şey değil. Reyting ölçtürmek, bunun için ihale açmak TRT’nin görevi hiç değil. TRT’nin reyting savaşına girmesi de doğru değil. TRT kamu hizmeti yapıyor. Reyting savaşı ticari yayın kuruluşlarının işi. TRT yönetimi öncelikle bu anlayışı terk etmelidir” dedi.

Reyting ölçümünün bağımsız kurumlar tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Yılbaşı, TRT’nin mevcut 2954 sayılı yasasında, kurumun görev ve yetkilerinin açıkca belirtildiğini, bu yasada kurumun “reyting ölçüm şirketi kurabileceğine” ilişkin bir hükmün yer almadığını belirtti.

Yılbaşı şunları söyledi: “TRT yönetimi halkın parasıyla bir reyting ölçüm şirketi kurduracak. Sözleşme taslağına göre ihale bedelinin yüzde 50’si, ihaleyi alan şirkete peşin verilecek. Bu ‘al parayı şirketi kur’ demekten başka bir şey değil. TRT’den para alarak ölçüm yapan bir şirketin verilerine kim güvenir? Parayı veren TRT, ölçüm yapılan evlerin bilgisine de sahip olacaktır herhalde.

Kendi reyting ölçümü için ihale açan başka kamu ya da özel yayın kurumu var mı? Halkın parası çarçur edilmeden bu ihale iptal edilmelidir. TRT yönetiminin bundan vazgeçmemesi halinde Haber-Sen yargıya başvuracaktır. Bugüne kadar olduğu gibi İbrahim Şahin’in yasalara aykırı bu girişimine de yargının ‘dur’diyeceğine inanıyoruz

Selda Güneysu/Cumhuriyet


Her kamu kurumu, devletin topladığı vergiler ve varsa kendi verdiği hizmetlerin karşılığında aldığı paralarla çalışır. Har vurup harman savurma sözü ise Haber-Sen Başkanı söylüyorsa rakamlarla ifade etmesi gerekir. TRT bir kamu kuruluşu olabilir ama bu onun izlenme oranlarını ölçtür-e-meyeceği anlamına gelmez. Her yayın kuruluşunun kendi ölçümünü yaptırdığı görülmüş şeydir. Zira ortak ölçüm yaptırmak, bağımsız ölçüm yapmanızı engellemez, engelleyemez, engellememelidir. TRT'nin dışarı iş yaptırırken kanuni olarak yapması gereken ihale açmasıdır. Asıl büyük problem, TRT'nin reyting savaşına girmemesidir. Hele aynı izleyici ve tüketici kitlesinden bahsederken.
Sayın Yılbaşı'nın TRT'nin yasalarla belirlenmiş görev ve sorumluluklarını ise katılmasa bile okuyup, öğrenip ondan sonra Cumhuriyet gibi bir gazeteye görüş bildirmesinde yarar vardır. Çünkü gazete okurları da televizyon izleyicileri de aptal değil, birer müşteridir.